Maradj otthon, légy kreatív velem!

decorka

Hogyan kezdj neki a rajztanulásnak online?

2020. május 11. - Annamone

Rajzolni mindenki szeret, vagy szeretne jól rajzolni. Hasznos vajon ez a képesség? Gondolj csak bele milyen menő jól rajzolni az Activity játékban, amikor felismerik mit is akartál kifijezni, vagy milyen megható egy kézzel rajzolt ajándék. A rajzolás feltölt, ellazít, kikapcsol egy kis idő amikor csak te. Számomra olyan érzés amikor rajzolok, mintha meditálnék. Olyan időszakban élünk, amikor a távolságok nem számítanak, azt tudhatunk meg és tanulhatunk meg, amit csak szeretnénk, ha van kitartásunk és pár eszközünk kezdéshez.

muvesz_asztal2.jpg

Rajzolni mindenki tud!

Nagyon sokan úgy jönnek az első órámra, hogy a fejükben az a rögeszme van, hogy nincs hozzá tehetségük, de nagyon szeretnének jól rajzolni. Rajzolni mindenki tud, aki figyelmes és kritikus. A szemünket mi magunk is könnyen be tudjuk csapni. Gondoljunk csak bele a rózsaszín ködbe, amikor szerelmes valaki, csodálatosnak látja a másikat, a hibáit csak később látja csak meg. A rajzolás alapjai nagyon egyszerű matematikai szabályokkal leírhatók, ezért aki ezeket a szabályokat betartja, nem tudja elrontani a rajzot. A diákok a matematika szótól általában ki szoktak borulni, mondván matematikáról hallani se akarnak. A kezdeti ijedtség után viszont rájönnek, hogy a rajzolásnál a matek sok segítséget nyújt, és a barátjuk lesz.

Tippek a jó ceruzaválasztáshoz.

 

Jó minőségű eszközökre. Nem kell „csilliókat” költeni rá, de egy nagyon olcsó silány minőségű ceruza sokat ronthat az alkotás öröméből. Nem érdemes az elején sok mindent bevásárolni, mert ami a barátnődnek bevált eszköz, az lehet, hogy neked nem esik kézre. Tapasztald ki, neked melyik márka és típus kényelmes. 

image1_3_large.jpg

Rengeteg ceruzával találkoztál már, ezt az eszközt nem kell bemutatnom. Rajzolás szempontjából jó ha 3-4 féle is van nálad. Ha sötétebb dolgokat akarsz rajzolni akkor egy három, vagy akár egy nyolc B-s ceruzát is elő tudj venni, viszont egy nagyon finom világos rajzot szeretnél készíteni, akkor elő tudj kapni egy 2H-HB-s ceruzát (lehet keményebbet is de az már inkább a műszaki rajz kategória). Rottring ceruzával is lehet rajzolni, de bízzatok bennem, sokkal nehezebb vele rajzolni, mint egy hegyes ceruzával.

Nekem bevált márka: Faber Castell, Stabilo, Koh-i-noor, Derwent

Csalódtam benne: olcsó ceruzák minősége kiszámíthatatlan 

ceruzaim3.jpg

Papír

Valaki szereti, ha hófehér a lap, valaki a tört színekre esküszik. Azt javaslom, vegyél több fajta papírt kezdésnek, és próbáld ki neked melyik a legszimpatikusabb.

H-HB-3B ceruzához: DIPA, műszaki rajzlap (sima felület)

4B-8B ceruzához: Ingres papírra érdemes rajzolni (porózusabb a felülete)

 Radír

Nálam egyszerre két fajta radír szokott lenni az eszköztáramban. Egyikkel a tónusokat lehet világosítani ez a monopol radír(gyurma radír). Az erősebb törlés érdekében pedig egy hagyományos kaucsuk radírt, vagy műanyga radírt használok.

Monopol radír (gyurma radír):  formázható rengeteg alakra, ha csak egy pontnyi részt akarsz kiszedni, akkor formázod egy vékony kis hegynyire, ha nagy formát akarsz kivilágosítani akkor szétlapítod és rányomogatod a felületre.

Nekem bevált márka: Faber Castell, Rottring, Stabilo, Koh-i-noor-Elefántos radír

Csalódtam benne: Koh-i-noor- monopol radír

Fixatív

A grafit könnyen maszatolódik, már biztos észre vetted. Ha sikerül összedobnod egy jó rajzot van két  dolog amit meg kell még tenned. Az egyik, hogy el kell döntened, hogy többet nem nyúlsz hozzá a másik pedig, hogy lefixálod, utána már nem érdemes javítanod rajta.

 

fixativ4.jpg

Művészelltáóban tudsz professzionális fixatívot (1990 Ft) , de ha nincs most rá kereted kezdésnek egy nagyon olcsó hajlakk (400 Ft) is megteszi.

+ egy tipp:

Ami a legfontosabb, hogy legyen egy hely ahol nyugi van, és tudsz alkotni, úgy, hogy senki se zavar. 

muvesz_asztal.jpg

Hogyan kezdj neki egy rajznak?

Ismerd meg az eszközeidet, mire képes egy H-s ceruza és mire jó egy 8B-s.

Vannak általános szabályok, amelyek segítenek az eszközválasztásban:

Műszaki rajzhoz F-9H

Rajzhoz, árnyaláshoz, tónusozáshoz HB-9B

Íráshoz a HB.

 Ne feledd, minden eszköznek megvan az előnye és a hátránya. Lehet, hogy a H-val vékony vonalakat tudsz húzni és kevésbé kopik, viszont egy B-s ceruzával sötétebb árnyékokat tudsz készíteni és többször kell hegyezni, mert jobban kopik.

Itt egy gyakorlat, amit ha elvégztél, tudni fogod, hogy ha egy finom lágy tónusú rajzot szeretnél, akkor milyen ceruzát és papírt vegyél elő, és ha egy sötétebb misztikusabb rajzot, akkor milyet használj.

 ceruzahasznalat3.jpg

 Nincs recept, ettől szép a rajzolás mindere egyedi megoldást kell kitalálnod. 

Ha úgy érzed, elakadtál és segítségre lenne szükséged, keress bizalommal a kapcsolatok fül alatt lévő elérhetőségeimen, vagy az info@kallaidesign.com e-mailcímen. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://decorka.blog.hu/api/trackback/id/tr8215680544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása